Zonnepanelen

Soorten zonnepanelen – Keuze in zonnepaneel systemen

Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen verkrijgbaar die allemaal hetzelfde doel hebben, namelijk het omzetten van zonlicht in energie. Behalve tussen de verschillende merken en toepassingen kun je een onderscheid maken in het materiaal waarvan de zonnecellen in het paneel zijn gemaakt, zoals amorf silicium, mono-kristallijn of poly-kristallijn silicium. Zonnepanelen kunnen standaard uitgevoerd zijn met aan de voorkant een glasplaat en een ondoorzichtige achterkant. Maar ook bestaan er zogenaamde “doorzicht” zonnepanelen, waarin de zonnecellen zich tussen twee glasplaten bevinden. Omdat de zonnecellen hier uit elkaar liggen wordt er ook licht doorgelaten en is het zonnepaneel deels doorzichtig.

Mono of poly zonnepanelen? Wat is het verschil?

Mono en poly zonnepanelen komen qua techniek het meeste voor. Het gaat hier om zogenaamde kristallijne zonnepanelen waarbij de zonnecellen gemaakt zijn van silicium. Silicium komt veel voor op deze aarde, vooral in zand. Silicium zonnecellen zijn er in 2 vormen: zogenaamde monokristallijne zonnecellen en polykristallijne zonnecellen. Het productieproces van de cellen bepaalt of het om mono- of polycellen gaat.

Poly zonnecellen

Voor de fabricage van polykristallijne zonnecellen wordt silicium gesmolten bij een temperatuur van 1500 graden. Vervolgens vindt afkoeling plaats waarbij kristallen ontstaan die in feite kriskras door elkaar liggen. Uiteindelijk worden plakjes gemaakt die later in zonnepanelen worden toegepast.

Mono zonnecellen

Ook bij monokristallijne zonnecellen wordt het silicium gesmolten. Alleen de afkoeling vindt op gecontroleerde wijze plaats waardoor de kristallen allemaal netjes eenzelfde richting hebben. Daardoor zien de mono zonnecellen er geordend uit.

Kleur van de zonnecel

Mono zonnecellen zijn vooral mooier. Ze hebben een donkere kleur, bijna zwart. Poly zonnecellen hebben vaak een blauwe kleur waarbij kristallen zichtbaar kunnen worden. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom mensen voor mono zonnepanelen kiezen.

Verschil in opbrengst

Het poly zonnepaneel doet het met diffuus (indirect) licht beter, het mono zonnepaneel met direct licht. Kijken we naar het Nederlandse klimaat dan is het verschil in praktijk minimaal.

Verschil in prijs

Polykristallijne zonnepanelen zijn vaak iets goedkoper. Het gaat hierbij over een verschil van circa 10%. Hierbij speelt de kleur van het frame een belangrijke rol. Vaak willen mensen die mon kristallijne zonnepanelen kopen ook een zwart frame zodat een mooi zwart vlak ontstaat. Om het frame zwart te krijgen wordt het aluminium zogenaamd geannodiseerd. Dat is één van de redenen van de hogere prijs.

Alternatieven naast poly en mono zonnepanelen

De laatste jaren is er een nieuwe techniek in opkomst. Het gaat hierbij om de zogenaamde dunne film zonnepanelen. Deze zonnepanelen liggen het dichtst bij de monokristallijne zonnepanelen, vooral omdat deze in het zwart zijn uitgevoerd. Dunne film zonnepanelen zijn er weer in 2 uitvoeringen, de zogenaamde CIS en CISG varianten

Meer over soorten zonnepanelen

Niet alleen de zonnepanelen, maar ook de achterliggende systemen kunnen verschillend zijn. Zo heb je zonnepaneel-systemen, die je direct aansluit op het elektriciteitsnetwerk en de zogenaamde autonome systemen. Zonnepaneel-systemen die je op het elektriciteitsnetwerk aansluit zijn vooral geschikt voor de standaard toepassing op woningen, kantoren en andere bedrijfsruimten. Sommige van deze systemen zijn in staat om de stroom die je niet gebruikt te leveren aan de energieleverancier, waarvoor je doorgaans een vergoeding krijgt.

Autonome zonnepaneel-systemen, waarbij de opgewekte energie wordt opgeslagen in een accu, staan los van het elektriciteitsnetwerk. Deze systemen zijn vooral geschikt voor afgelegen plekken, bijvoorbeeld bij een vakantiehuisje, boot of caravan. Ook als er geen elektriciteitsnetwerk in de buurt is kun je via de accu je portable computer, je camera en je mobiele telefoon opladen. Voor deze laatste toepassing zijn er inmiddels oprolbare zonnepanelen in verschillende formaten verkrijgbaar, die eruit zien als strandmatjes. De stroom-opbrenst van deze oprolbare zonnepanelen varieert al naar gelang het formaat. Zij zijn momenteel nog vrij prijzig, maar te verwachten valt dat het gebruik toe gaat nemen en de prijs, net als bij de “vaste” zonnepanelen, gaat zakken.

Soorten zonnepanelen en merken

Tot slot zijn er nog verschillende merken zonnepanelen. Onder andere Yingli, BYD, CNPV, Sharp, Sanyo en Panasonic hebben elk hun assortiment aan systemen, variërend zowel voor wat betreft het rendement en grootte, als de verschillende typen gekoppeld aan het elektriciteitsnet of autonoom. Op het gebied van de oprolbare zonnepanelen timmeren de merken Xunligth en Brunton flink aan de weg. Al met al zijn er veel soorten zonnepanelen.